La saforenca Àngela Ballester representa els valencians, aquest cap de setmana, en la negociació pel Grup Valencià #és el moment

baldoangelaIglesias consensua la seva estratègia per erosionar el PSOE en la negociació. L’executiva de Podemos es reuneix aquest dissabte per fixar línies vermelles davant possibles pactes. Les directrius de la cúpula rebran diumenge l’aval del consell ciutadà. Les converses respecte als grups a la Cambra baixa les portaran Raimundo Viejo (Catalunya), Ángela Rodríguez (Galícia) i Ángela Ballester (País Valencià).

EL PERIÓDICO | Dissabte, 2 de gener del 2016 – 13:16
Els dirigents de Podemos contemplen perplexos els avatars postelectorals i miren de definir aquest cap de setmana l’estratègia a seguir en els múltiples escenaris que s’obren. Amb la relativa tranquil·litat que els aporta el convenciment que la pressió està dipositada sobre les espatlles de Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i la seva executiva es reuneixen aquest dissabte per definir les línies vermelles de la negociació. Els suggeriments de l’òrgan de direcció es transmetran al consell ciutadà, diumenge, que ha d’avalar en última instància la política de pactes ja iniciada pel secretari general, i fonamentada a intentar erosionar el PSOE davant la dificultat d’arribar a un acord i les possibilitats que hi hagi nous comicis.
Davant aquesta tessitura, el conclave no solament ha d’analitzar els resultats electorals, sinó que també ha de definir quina estratègia seguir davant la hipòtesi d’una nova convocatòria electoral, a Espanya i a Catalunya. El partit emergent és optimista davant aquest escenari i està convençut que obtindria un bon resultat en els dos casos. Els dirigents comptaven tenir sobre la taula del consell ciutadà un informe clarificador de la situació en el terreny català, ja que, en principi, el veredicte de la CUP sobre la investidura d’Artur Mas s’havia de produir aquest dissabte, però es reuniran amb la incertesa de no conèixer un resultat que determinarà el futur immediat.

Si la CUP investeix Mas, el partit morat es presentarà com l’única força estatal útil davant el xoc de trens entre Catalunya i Espanya

La decisió de les bases de la CUP és substancial també per a Podem perquè consideren que un suport de la formació anticapitalista a Mas aviva l’antagonisme Catalunya-Espanya i els situaria com a únic partit estatal útil davant el xoc de trens, a més dels transvasaments de vots que hi pogués haver en el cas de convocar-se comicis en un horitzó no gaire llunyà.

EROSIÓ AL PSOE

Iglesias no ha tornat a parlar amb Sánchez des de la conversa “altament insatisfactòria” de la nit de Nadal i, encara que els podemistes donen per fet que hi haurà noves converses els pròxims dies, es mostren molt escèptics de poder segellar un acord. No creuen que el número u del PSOE estigui en disposició d’assumir els imponderables que Podem reclama per acordar un Govern progressista alternatiu al del PP: ni que facin fora els militants socialistes dels consells d’administració de grans empreses, ni la celebració d’un referèndum a Catalunya.
El cert és que també els d’Iglesias tenen les seves pròpies cotilles. L’aliança amb Ada Colau els imposa com a irrenunciable la defensa d’una consulta que els ha permès obtenir bons resultats a Catalunya, però que dificulta qualsevol acord amb els socialistes.

Per eludir els seus lligams interns, els podemistes aprofiten l’impàs de la negociació per pressionar el PSOE insistint en la seva divisió

Mirant d’eludir els seus propis lligams, els podemistes aprofiten el compàs d’espera de les negociacions i redoblen la pressió sobre el PSOE ficant el dit en la llaga de les discrepàncies internes. Iglesias repeteix com un mantra que Sánchez no té autoritat en el seu partit, i el líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech, ha arribat a emplaçar el PSC que es desmarqui de les directrius i torni a assumir el dret a decidir.

GRUPS AL CONGRÉS

En qualsevol cas, la direcció del partit morat també necessitarà l’aval de les seves aliances territorials, amb les quals espera analitzar els resultats electorals i els possibles moviments durant la setmana que ve. En aquestes converses s’abordarà un altre dels aspectes que Podem haurà de negociar ben aviat: la possibilitat que s’articulin a través de quatre grups al Congrés dels Diputats –l’equip estatal més el d’En Comú Podem, En Marea (Galícia) i És el Moment (País Valencià)–. Encara que seran les reunions d’aquest cap de setmana les que ho aprovaran, en principi les converses respecte als grups a la Cambra baixa les portaran Raimundo Viejo (Catalunya), Ángela Rodríguez (Galícia) i Ángela Ballester (País Valencià).

Un altre dels aspectes que la direcció estatal haurà de definir en les pròximes converses amb En Comú Podem és la pretensió, avançada per aquest diari, de formalitzar la marca electoral a Catalunya com a coalició permanent. Aquest suggeriment es va analitzar abans dels comicis del 20-D i els màxims dirigents esperaven el suport dels resultats per proposar-la de forma oficial a les seves bases.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *