Comunicat d’Estat Valencià-Esquerra Valenciana: per un COMPROMÍS de totes i tots! Més COMPROMÍS!

PER UN COMPROMÍS DE TOTES I TOTS! MÉS COMPROMÍS!

El Comité d’Enllaç d’Estat Valencià-Esquerra Valenciana, reunit passat diumenge 27 de desembre de 2016 a Alfafar, vol traslladar al conjunt de COMPROMÍS i a l’opinió pública les següents reflexions i propostes.

En primer lloc considerem que el procés intern al si de la coalició COMPROMÍS, que ha conduït a formalitzar la coalició electoral amb Podemos en les passades eleccions al Parlament i Senats espanyols, de passat 20 de desembre, s’ha fet des de la conculcació de les Bases i Normes de COMPROMÍS, segrestant els drets de militants i simpatitzants garantits en aquelles normes i bases, conculcant la participació i la democràcia interna i per via de la imposició de la minoria sobre la majoria.

Un procés on la falta de transparència, l’impediment de realitzar la tria de candidats i candidates per la via de Primàries, l’impediment de reunir el Consell General per complir el seu principal paper de màxim òrgan de decisió política de la coalició, el trencament de la confiança mútua i la incapacitat de la Comissió Executiva Nacional per respondre a la voluntat majoritària de les bases, que hem reclamat tot el temps participació real en les decisions, han sigut, entre altres, elements divisors entre la militància de COMPROMÍS, tota ella integrada en els col·lectius territorials, i l’ús d’arguments com a mínim capciosos per tal d’obtenir suport a la posició unilateralment pressa per les cúpules dirigents dels partits fundacionals, comporten fets especialment greus que d’enfrontar amb un debat sincer, auto-crític per a reconduir la situació creada.

Un procés que, a més, no sols s’ha donat internament, sinò també de cara a fora, en la forma com s’han pretés dur a terme la incorporació d’altres forces polítiques a la coalició proposada, determinant que ni EUPV ni ERPV-Ara País Valencià, s’hagen finalment sumat.

Els tics de la més vella política que COMPROMÍS hem mantingut des del naixement voler contribuir a acabar, s’han instal·lat al si de l’organització en aquest últim procés i com a corol·lari d’altres moments decisius en els dos últims anys en la imposició i la verticalitat ha substituit el consens i l’horitzontalitat.

En segon lloc, els resultats electorals de la coalició han demostrat que tot i aconseguir-se una àmplia representació política i situar Compromís-Podemos com a segona força política del País Valencià, no ha produït la suma que es pretenia i que era l’expectativa creada. Compromís-Podemos no sols no ha produït la suma dels electorats que cadascú aportava, sinò que ha restat al voltant dels 60 mil vots.

A més, el fet de no haver incorporat a la coalició EUPV i ERPV-Ara País Valencià, ha deixat fora de representació desenes de milers d’electors que, sens dubte, pertanyen a la mateixa base social que volem representar.

Serà la consecució o no del Grup Parlamentari Valencià al Congrés dels Diputats espanyol i la sobirania efectiva d’aquest en marcar l’agenda política que interessa als valencians, la mesura real i pràctica per avaluar el preu que el valencianisme d’esquerres ha hagut de pagar en aquesta ocasió històrica.

Amb independència del significat polític de la coalició bilateral Compromís-Podemos, davant la qual Estat Valencià-Esquerra Valenciana, ja ens hem posicionat amb anterioritat críticament i que ens reafirmem considerant-la un error estratègic important per al valencianisme d’esquerres, considerem que és sobre la base de les dues línies crítiques esmentades en els punts anteriors sobre les quals hem d’enfrontar un procés de reflexió sincer i auto-crític en tot COMPROMÍS, i no només en cadascuna de les parts que el conformen per separat, per a poder reconduir la situació creada, cohesionar de nou la base militant de COMPROMÍS i recuperar la plena confiança de totes i tots. La reflexió en les parts no pot substituir la reflexió comuna en COMPROMÍS, els congressos i assemblees de les parts components de COMPROMÍS no pot substituir la necessitat de la decisió col·lectiva i unitària a través d’un Congrés Fundacional de COMPROMÍS.

Estat Valencià i Esquerra Valenciana considerem que COMPROMÍS és i ha de ser l’alternativa social i política de tota l’esquerra valencianista, la seua organització política unitària i no subalterna, sobirana i instrument de radicalitat democràtica, canvi social i construcció d’un futur valencià ple. Ara més que mai, el camí ha de ser Més Compromís, un Compromís de totes i tots i al servei del Poble Treballador Valencià, sense cap subsidarietat ni dependència.

Per tot això, Estat Valencià-Esquerra Valenciana considerem i proposem:

1 – La necessitat de convocar un Consell General Extraordinari que avalue la transgressió de les Bases i Normes de COMPROMÍS, i la conculcació dels drets dels militants i simpatitzants que s’ha produit.

2 – La necessitat d’elegir una nova Comissió Executiva Nacional pel Consell General, amb caràcter provissional fins la celebració d’un Congrés Constituent de COMPROMÍS.

3 – La necessitat de convocar per part del Consell General el Congrés Constituent de COMPROMÍS, amb un procés participatiu, de baix a dalt, radicalment democràtic i horitzontal, en la primavera o en la tardor de 2016.

4 – La necessitat d’incorporar de forma urgent forces com ara ERPV a COMPROMÍS, per a participar de tot eixe procés constituent.

5 – Establir els mecanismes democràtics de decisió per enfrontar la possible convocatòria extraordinària de nous processos electorals que haguérem d’enfrontar en els pròxims mesos. En el cas de decidir democràticament enfrontar una nova cita electoral en coalició amb altres forces, garantir la participació en la mateixa de les forces d’Unitat Popular i d’Ara País Valencià, i singularment d’EUPV i ERPV en la mateixa.

Estat Valencià i Esquerra Valenciana declarem la nostra voluntat de sumar tots els esforços a la construcció d’un COMPROMÍS com organització unitària de tot el valencianisme d’esquerres, garantint la pluralitat, la radicalitat democràtica i l’horitzontalitat al seu si.

2 pensaments a “Comunicat d’Estat Valencià-Esquerra Valenciana: per un COMPROMÍS de totes i tots! Més COMPROMÍS!”

 1. Dieu:
  “Compromís-Podemos no sols no ha produït la suma dels electorats que cadascú aportava, sinò que ha restat al voltant dels 60 mil vots.”
  Ens preguntem:
  Qui els ha perdut? Podemos o Compromís? i… per què?
  On han anat a parar aquests 60.000 vots?
  Hipòtesi:
  Els ha perdut Compromís.
  Fonamentalment per la gestió de Compromís en pobles i diputació i Consell que ha decebut ja a gent.
  Són de gent centrada no iniciats, decebuts de la política duta per Compromís.
  Si hagueren sigut per haver anat amb Podemos, APV hagues tret un millor resultat. Era el que esperaven els seus promotors. I no ha estat així. Els resultats d’APV com diu el seu dirigent, l’ex-diputat català Agustí Cerdà, han estat “desastrosos”, uns dos mil vots. Que per cert en aquest escrit de gent que va demanar el vot, no analitza el perquè.
  Els 60.000 vots han tornat als anteriors votants (PPCV, PSPV, Ciudadadanos…).
  Encara com Compromís, la seua direcció, s’ha mantingut ferma als atacs i maniobres de prepolítics esguitats d’estultícia, certament inevitable en certs personatges, i altres maniobres d’interessats, dels que la volien fracassada a la direcció de Compromís per millor fer caure-la en el proper Congrés per a substituir-la, i en la seua fermesa ha aconseguit l’èxit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *