El PP madrileny li recorda al valencià de la necessitat de llevar-se del damunt l’estigma del pecat original que es commemora cada 9 d’Octubre al parterre de la ciutat valentina.

contratònica – míting del pp /29/11/2015 / Sobredosi espanyolista / Ximo Aguar / València plaza / eleccions 20D /passat al valencià per ANNA notícies

solaiesquifidaEls quatre intervinents utilitzen fins a 110 vegades la paraula Espanya o derivats en un míting sense banderes del PP i presidit solament per l’ensenya nacional

VALÈNCIA. Entorn de mil persones es van congregar aquest dissabte en l’Hemisfèric -amb un so manifestament millorable- per a assistir a la fictícia presentació del programa electoral del PP per al 20D protagonitzada per Mariano Rajoy. Tampoc s’esperava molt més: un anunci (baixada d’impostos) i unes quantes pinzellades del que serà el full de ruta de la formació popular en la pròxima legislatura si es manté en el govern.
De l’acte, no obstant açò, es van desprendre diferents detalls, alguns simplement anecdòtics, i uns altres que llancen informació sobre l’estratègia del PP per a les tres pròximes setmanes.
Ningú dubta -ni dubtarà després del míting d’ahir- que els comicis són nacionals. A més de la bandera situada al costat de la tarima de discursos -no va haver-hi senyera- els quatre intervinents es van referir de manera constant i continuada a ‘Espanya’ -fins a en 66 ocasions- o a termes similars: ‘espanyols’, Constitució Espanyola, Estat Espanyol… fins a 46 vegades. Sense explicar, açò sí, altres termes com a ‘pàtria’ i altra.
Si be els responsables del PP valencià Vicente Betoret i Isabel Bonig es van mostrar més equilibrats en l’ús dels termes, intercalant les proclames estatals amb l’actualitat de la Comunitat Valenciana en les seues breus intervencions, la sotssecretària d’Estudis i Programes, Andrea Levy, encarregada de presentar a Rajoy, no va dubtar a pronunciar un discurs més aviat poc articulat en el qual va repetir més de 60 vegades Espanya o similar.
L’ús d’aquest terme durant els discursos va estar relacionat freqüentment amb la cohesió nacional, la qual cosa va evidenciar, tal com alguns analistes vénen subratllant, que l’argument de simbolitzar la garantia de la unitat d’Espanya enfront d’un procés com el català, és un dels principals bastions de la campanya electoral del PP. Més encara quan els ha eixit competència en aquesta tasca a càrrec de Ciudadanos, la qual cosa accentua encara més el citat discurs.
També va haver-hi temps en el míting perquè Rajoy donara als assistents la notícia sobre la detenció de tres presumptes captadors de jihadistes, un dels moments més ovacionats de l’acte, i amb el qual el líder nacional de la formació popular es va animar a demanar confiança “en la Guàrdia Civil i en les forces i cossos de seguretat de l’Estat”. Un altre factor aquest, el de la posició del president del Govern enfront dels atemptats de les últimes setmanes que, des del punt de vista de molts experts, beneficia al partit de l’Executiu, en aquest cas el PP, de cara al 20D.
D’altra banda, en tota la jornada no va aparèixer cap esment directe a determinada competència: Ciudadanos i Albert Rivera, que celebrava al mateix temps un míting en la Plaça del Patriarca de València, si bé es percebia que és el rival que més preocupa. Bonig, va parlar de “telegènia”, “platons de televisió” i “somriures forçats”, una reflexió que va arreplegar Levy i que semblava dirigida especialment al cap de C’s.
Així, en aquesta línia, Rajoy també va voler deixar un missatge als partits emergents, si ben el receptor del mateix apuntava a ser de nou el competidor taronja. Així, va traure pit recordant la trajectòria del PP: “No és un partit que ha nascut fa una cambra d’ara, és un partit amb història i amb experiència”, va comentar.
Quant al discurs valencià, el president del Govern i candidat del PP es va limitar a comprimir una sèrie de promeses en l’últim minut del míting: compromisos que més aviat no ha complit durant la legislatura: nou sistema de finançament, impuls al Corredor Mediterrani, ajudes al turisme i a l’agricultura i, quasi nostàlgic, el famós lema del “aigua per a tots”.

Un pensament a “El PP madrileny li recorda al valencià de la necessitat de llevar-se del damunt l’estigma del pecat original que es commemora cada 9 d’Octubre al parterre de la ciutat valentina.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *