ERC coherent amb els seus estatuts preveu l’annexió del País Valencià al futur Estat català, en la campanya electoral. Per la seua banda Democràcia i Llibertat fuig d’aquesta terminologia i continguts pancatalanistes

ERC preveu annexions a l’Estat català, de la mateixa manera que la RFA va annexionar-se la RDA.

14502613119570
Oriol Junqueras en el acto central de Esquerra Republicana, en Montjuic. FOTO: JORDI SOTERAS

Estatuts.pdf
JORDI RIBALAYGUE | Barcelona | EL MUNDO | Actualitzat 16/12/201511:26
Esquerra Republicana assegura en campanya que pretén actuar com una espècie de delegació diplomàtica en les Corts del que anuncien com a naixent Estat català. El partit vaticina que són les últimes eleccions «espanyoles» a les quals concorrerà abans que la secessió es consumeix i ha omplit el seu programa amb les mesures que preten instaurar en una eventual nova República; entre elles, dotar-la de mecanismes que permeten la futura incorporació de més territoris a la Catalunya hipotèticament emancipada.
ERC proposa que «estiguen presents en el procés constituent de la República catalana» els anomenats Països Catalans, denominació sota la qual l’esquerra independentista agrega a Catalunya les Illes Balears, la Comunitat Valenciana, els municipis d’Aragó on es parla català i el departament francés dels Pirineus Orientals.
En aqueix sentit, ERC promou que la «convenció constitucional catalana» preveja que els vincles amb aqueixes províncies «arriben a ser polítics quan la resta de territoris ho decidisca democràticament». La formació jutja important contribuir al fet que s’erigisca «una República valenciana, la plena sobirania de les Illes Balears i de l’actual departament dels Pirineus Orientals», amb la finalitat de «reunificar-se políticament en els termes que acorden les parts». Així doncs, l’ideal en les files d’Oriol Junqueras seria compondre un país que depassara els límits de la Catalunya autonòmica i s’estenguera a les seues regions veïnes.
Per a enfortir els llaços de la imaginada Catalunya segregada amb les comunitats que parteix de l’independentisme suma a la qual qualifica com a «nació completa», ERC traça objectius en el programa electoral. El primer és oferir «el reconeixement del dret dels habitants de la resta dels territoris dels Països Catalans a afegir la nacionalitat catalana a l’espanyola, si ho desitgen».
En idèntica línia, expressa que una Constitució catalana hauria de contenir «el reconeixement de la condició nacional als ciutadans dels altres territoris que lliurement la reclamen o la inclusió d’una clàusula democràtica de reunificació». En aqueix últim aspecte, cita a la Llei Fonamental de l’Alemanya Federal, que s’hi havia proveït d’un article que va possibilitar l’annexió de la República Democràtica Alemanya.
A més, Esquerra planteja que organitzacions i entitats de la resta de «territoris històrics» siguen acollits en les institucions de l’Estat català i crear un òrgan que reunisca a càrrecs electes.
ERC compta amb que la independència serà consubstancial a la «màxima col·laboració amb Espanya i els seus ciutadans» i apel·la al «iberisme» per a la defensa comuna d’interessos a Brussel·les. També augura que la secessió repercutirà en benefici de les províncies colindants a Catalunya i que estimularà que Espanya es regenere. «La qüestió catalana deixarà de ser l’excusa per a evitar emprendre reformes», vaticina Esquerra.
El document programàtic republicà al·ludeix amb freqüència als Països Catalans, una terminologia que refusa Democràcia i Llibertat, la nova marca de CDC: no fa més esment a les Balears i la Comunitat Valenciana que per a demanar que es tornen a poder sintonitzar les seues respectives televisions autonòmiques a Catalunya. En la coalició de Junts pel Sí, que va unir a CDC i ERC per al 27-S, també s’ometia el pancatalanisme.
Alhora, ERC i CDC es distingeixen en aquestes generals si es revisa el decàleg anticorrupció que cadascun proposa. Ambdues formacions reprodueixen pràcticament de forma literal els compromisos contra el frau que van compartir en Junts pel Sí. No obstant açò, Esquerra ha afegit matisos que es van ignorar en la coalició: el més cridaner, «evitar les donacions d’empreses a les fundacions dels partits».
Els republicans ja van portar el mateix precepte en altres conteses electorals, però es va esbiaixar en la seua aliança amb CDC per a les autonòmiques.

Un pensament a “ERC coherent amb els seus estatuts preveu l’annexió del País Valencià al futur Estat català, en la campanya electoral. Per la seua banda Democràcia i Llibertat fuig d’aquesta terminologia i continguts pancatalanistes”

  1. Amics, no manipuleu. ERC no proposa cap “annexió”, sinó, com diu l’article, que els vincles del País Valencià i Balears amb Catalunya «arriben a ser polítics quan la resta de territoris ho decidisca democràticament».

    S’estiga o no d’acord amb el projecte polític dels Països Catalans, cal defensar el dret d’autodeterminació del País Valencià, que inclou el dret a decidir tant la separació o no de l’Estat Espanyol com la integració o no en una eventual República Catalana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *