Esquerra Unida trasllada al Parlament Europeu les discriminacions als parlants de català

Bruselas, 15 de marzo de 2016

Dijous que ve, dia 17 de març, es produirà al Parlament Europeu un debat sobre discriminació lingüística a sollicitud de l’eurodiputada d’Izquierda Unida Marina Albiol i amb la cooperació de la Xarxa Europea per la igualtat lingüística i la Plataforma per la Llengua. Per primera vegada a la Comissió de Llibertats, Justícia i Afers d’Interior hi haurà un debat sobre violacions dels drets dels parlants amb la participació de la direcció general de Justícia de la Comissió Europea i el secretari general de la Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística, Davyth Hicks i la intervenció de parlamentaris de diferents grups.

La diputada Albiol destaca que “sols el fet de que es produisca aquest debat sobre les agressions i atacs que patim els parlants de català al País Valencià, Catalunya i les Illes, ja és un pas important, i sobre tot el fet que siga a la Comissió de Llibertats i Justícia, ja que situa aquestes agressions com una violació de drets, com una qüestió de llibertats i de justícia”.

Albiol ha anunciat que presentaran l’informe de la Plataforma per la Llengua “si me hablas en catalán se suspende el juicio” (https://www.plataforma-llengua.cat/que-fem/noticies/3102/37-nous-casos-greus-de-discriminacions-linguistiques) que va ser presentat ahir a Barcelona. Un informe que recull 87 casos de discriminació a les administracions públiques, majoritàriament de l’administració central de l’estat. Son casos relacionats amb els cossos i forces de seguretat de l’estat, amb la justícia i els registres o a l’àmbit sanitari o educatiu. L’eurodiputada ha assenyalat que “estem parlant de vexacions, de discriminacions, de no voler atendre a una persona per dirigir-se en català i fins i tot d’agressions físiques”.

“L’objectiu és que la resta de diputats i diputades coneguen aquestes discriminacions, aquestes vulneracions dels drets dels parlants i que des d’Europa hi haja una resposta” ha recalcat Albiol.

Daniel del Pino Rojas

Izquierda Unida – Parlamento Europeo

Jefe de prensa

3 pensaments a “Esquerra Unida trasllada al Parlament Europeu les discriminacions als parlants de català”

 1. Com a afectat per alguns casos de discriminació lingüística des de fa anys, vull donar les gràcies a tots els eurodiputats del parlament de la UE per haver presentat aquest informe sobre la vulneració dels drets humans de les persones catalanoparlants de Catalunya, les Illes i el País Valencià. No obstant això, no entenc perquè sindicats com UGT i Comissions Obreres s’oposen a la competència lingüística de tot el funcionariat del País Valencià, perquè si tu no exigeixen la competència lingüística en la llengua pròpia i oficial del País Valencià posen en safata la possibilitat de patir agressions lingüístiques i vulneracions de dret de ciutadania a poder viure plenament en el valencià o català del País Valencià. No entenc perquè no es reclama des del Govern Valencià actual que la valenciana gent catalanoparlant tinga’m els mateixos drets, la mateixa igualtat que la gent castellanoparlant, perquè si no tenim els mateixos drets passa el que denuncia l’informe dels eurodiputats dels Països Catalans, que alguns catalanoparlants per expressar-nos en la pròpia llengua són agredits per la policia nacional-espanyola o són maltractats als hospitals o a la universitat de Castelló per un professor d’ideologia supremacista i feixista, o l’ajuntament de Dénia fa fora un tècnic lingüístic per denunciar deficiències pel que fa al valencià, etc. si se’l llegiu, veureu que és una informe esbalaïdor… El que em pregunte és si als policies que han agredit a Miquel d’Obrint Pas o a l’altra gent per parlar en català han sigut premiats i ascendits de categoria per l’estat espanyol… És una pregunta que no he pogut deixar de fer-me després de llegir aquest informe de vulneració de drets. Potser el seguiment no arriba fins aquest nivell, però s’hauria de fer. Encara hi ha algú que no té clar la necessitat d’independitzar-se de l’estat espanyol? Salut!

  1. La Constitució espanyola de 1978, hereva del decret de Nueva Planta del 29 de juny del 1707 diu:
   Artículo 3
   1. El castellano es la lengua española oficial del Estado. Todos los españoles tienen el deber de conocerla y el derecho a usarla.
   2. Las demás lenguas españolas serán también oficiales en las respectivas Comunidades Autónomas de acuerdo con sus Estatutos.
   3. La riqueza de las distintas modalidades lingüísticas de España es un patrimonio cultural que será objeto de especial respeto y protección.

   i l’estatut diu:

   Artículo sexto
   1. La lengua propia de la Comunitat Valenciana es el valenciano.
   2. El idioma valenciano es el oficial en la Comunitat Valenciana, al igual que lo es el castellano, que es el idioma oficial del Estado. Todos tienen derecho (però compte, NO EL DEBER!!!) a conocerlos y a usarlos y a recibir la enseñanza del, y en, idioma valenciano.
   3. La Generalitat garantizará el uso normal y oficial de las dos lenguas, y adoptará las medidas necesarias para asegurar su conocimiento.
   4. Nadie podrá ser discriminado por razón de su lengua.
   5. Se otorgará especial protección y respeto a la recuperación del valenciano.
   6. La ley establecerá los criterios de aplicación de la lengua propia en la Administración y la enseñanza.
   7. Se delimitarán por ley los territorios en los que predomine el uso de una y otra lengua, así como los que puedan ser exceptuados de la enseñanza y del uso de la lengua propia de la Comunitat Valenciana.
   8. La Acadèmia Valenciana de la Llengua es la institución normativa del idioma valenciano.

   (…)
   Resum:
   1. Castella ‘deure’ de conéixer-lo.
   2. Valencià ‘dret’ a utilitzar-lo però NO DEURE de conéixer-lo.

   Els espanyols ens venen a dir als valencians:
   “Ustedes hablen como quieran, nadie se lo impide, faltaria más!, pero si les dicen que no les entienden es problema suyo”

   No passa el mateix amb el castellà que tot Déu ha de conéixer-lo per llei.
   (…)
   La gent d’EUPV si de veritat defensa el valencià hauria de reivindicar la República Valenciana, lliure i sobirana, amb una Constitució que digués:

   Article 4. Llengua
   1. El valencià és la llengua oficial de la República Valenciana, tots els valencians tenen el deure de conéixer-la i el dret a usar-la.
   2. El castellà serà també oficial als territoris on històricament es parla.

   (…)
   És a dir, com ara però al revés.
   Aquest article apareix en la pàgina 373 del llibre ‘Per la República Valenciana, d’Oriola a Vinaròs’

 2. La realitat si es llegiu els informes sobre discriminació lingüística presentat pels eurodiputats al parlament europeu, és que hi ha policies nacionals-espanyols que t’ordenen que els parles en espanyol, en contra de les lleis que et ‘toleren’ parlar en valencià, i si no ho fas t’agredeixen com ha passat en més d’un aeroport i a Miquel Gironés a Benimaclet o davant ‘metges’, personal sanitari (a Alcoi) o ‘professors’ (Castelló, Vic…),, Hi ha gent que afirma que ‘ara’ ja no et diuen “Habla en cristiano!” com en la dictadura franquista, i no tenen raó perquè es reprodueix el mateix esquema insultant i genocidiador en no reconèixer-nos la nostra llengua en igualtat real amb el castellà, que el valencià-català siga deure i dret, exactament d’oficial com el castellà, perquè si no el que passa és que els castellanoparlants, els angloparlants, els alemanysparlants o els fracesoparlant, tots tenen prioritat i molts més drets que els valencianoparlants que som l’últim mono a tots els àmbits, lògicament amb la complicitat sindical i política dels partits i sindicats espanyols que hi ha al País Valencià.

  El que em pregunta, ara que estem en Falles, tot i saber que hi ha falles com Arrancapins que ho tenen clar, que no entenc perquè la gent que es vesteix de faller o fallera, moltíssima gent quasi sempre s’expressa en castellà i no fa per aprendre el valencià; dedica molt temps a llançar petards a anar a les mascletades, s’emociona amb les cremades de els falles, però no posa cap interés per aprendre la llengua pròpia, específica i singular, de la valenciana gent, compartida junt a la gent de les Illes, la Franja, Andorra, el Rosselló i Catalunya. No ho entenc, si tanta gent que es vesteix de valencià o valenciana, ho fóra de veritat i aprenguera a parlar en valencià, estaríem salvats, la nostra llengua no desapareixeria ni podria ser marginada, invisibilitzada i bandejada de tot l’espai públic, sense cap mitjà de comunicació propi, amb una política mediàtica continuista amb la política corrupta i antivalenciana del PP… Diuen, ela actuals governants, que obriran la nova RTVV però no l’obrin perquè no ho consideren prioritari i posen totes les excuses inventades i fantasmals; diuen que podrem veure les TV i escoltar les ràdios en català, però no les podem veure ni escoltar, sinó a través d’internet, com si els valencians no tinguérem dret a tenir cap dret i també donen excuses al·lucinants mentre es vulneren els drets de la valenciana gent catalanoparlant del País Valencià… Indignant, però és el que hi ha! I a sobre, diuen, amb sarcasme i amb estupidesa: “estem millor que mai!!!. No ens podem queixar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *