Homenatge a Vicent Marco Miranda aquest matí al cementeri de València amb la participació fraternal dels partits Esquerra Valenciana, Estat Valencià, Esquerra Nacionalista Valenciana, Esquerra Republicana del País Valencià, Demòcrates Valencians, Partit Comunista del País Valencià i República Valenciana/Partit Valencianista Europeu

Sori (EV), Navarro (ERPV), Moya (PCPV), Baeta (RV), Cerdà (ERPV), Velasco (ENV) i asseguts Algarra (RV), Rodenes (ERPV) i darrera d'ell Toni Gisbert (ACPV)
La República Valenciana els agermana: Soria (EV), Moya (PCPV), Pilar Navarro (ERPV), Baeta (RV), Cerdà (ERPV), Velasco (ENV) i asseguts Algarra (RV), Rodenes (ERPV) i darrere seu Toni Gisbert (ACPV) i entre ell i Velasco, dos companys d’Alboraia d’ERPV.

Intervenció de Víctor Baeta en nom de la coalició ENV-RV/PVE

Vicent Marco Miranda va morir el mateix any que jo vaig néixer. En 1946. Han passat 68 anys. Quan en 1934, ara fa 80 anys, Vicent Marco Miranda es va despenjar del lerrouxisme en que havia esdevingut el seu partit, el PURA, i va fundar Esquerra Valenciana, el grau d’autogovern que desitjava per al País Valencià era (com ha dit abans Pilar Navarro) el d’un Estatut d’Autonomia. Però el Govern de la República espanyola, amb capitalitat a València, (com també ha dit abans Pilar Navarro) ho va impedir. Aquesta aspiració del valencianisme polític, assolir un Estatut d’Autonomia, es va fer realitat l’u de juliol de 1982, dins de la Constitució de 1978, amb una LOE (Llei Orgànica Espanyola) que va signar el Rei elegit per Franco.

Tenim un Estatut espanyol des de fa 32 anys. I alguns valencians, no sabem quants, constatem que aquesta Llei Orgànica que precisa sempre de l’aprovació del parlament de Madrid, no ens evita l’espoli a que som sotmesos els valencians per part de l’Estat espanyol i no ens possibilita una societat de benestar. Constatem que l’espoli, les lleis i les institucions espanyoles ens duen als valencians a la misèria.

Per superar aquesta situació els partits valencians d’esquerra centren la seua acció política en desplaçar de les institucions autonòmiques als partits valencians de dreta. Entre ells la contradicció principal és la que enfronta a la dreta valenciana i a l’esquerra valenciana, en el marc autonòmic i dins del Regne d’Espanya. Ens diuen que al desplaçar de les institucions autonòmiques la dreta valenciana per posar-se ells, l’esquerra valenciana, els problemes quedaran resolts.

Però per a nosaltres, sobiranistes valencians republicans d’ENV-RV/PVE, la institució autonòmica és una broma macabra. Els partits institucionals ens volen fer creure que l’Autonomia té una veritable capacitat de transformació social. Ens volen fer creure que aquesta institució disposa de veritable poder polític i recursos econòmics per solucionar els problemes dels valencians i que la mala gestió de la dreta valenciana, ens diu l’esquerra valenciana, és l’origen dels mals.

Aquesta contradicció ful entre valencians, en el si d’una institució de joguina més pròpia de la senyoreta Pepis, amaga la que nosaltres considerem contradicció principal, aquella que enfronta a l’ofegada economia productiva valenciana front a l’imperant economia especulativa i espoliadora espanyola.
La contradicció entre els interessos del poble valencià (residents de l’actual Comunitat Valenciana) contraposats als interessos parasitaris de l’Estat espanyol.

Ara, en el 2014, aquesta contradicció sols es pot superar amb l’assoliment d’un Estat valencià que, d’Oriola a Vinaròs, controle els recursos econòmics que generem els valencians. Un Estat valencià que face possible l’economia que sempre ens ha caracteritzat als valencians com a poble emprenedor i treballador: l’economia productiva. Economia productiva lluny de l’economia especulativa i espoliadora que des de sempre ens han importat des de l’Estat espanyol, amb les seues lleis i els seus agents.

Sols un Estat valencià sobirà i independent, amb aquesta bandera [Baeta en eixe moment ha onejat la bandera  que duia] de la República Valenciana onejant a la seu de les Nacions Unides, un Estat en mans dels valencians i al servei dels nostres interessos, que controle els nostres recursos econòmics, amb unes entitats financeres pròpies, podrà potenciar la nostra economia productiva. Una política d’Estat –d’Estat valencià–, basada en una aliança de facto entre el Capital i el Treball, que aposte per guanyar en competitivitat, però no baixant els salaris, sinó en millorar la tecnologia dels mitjans de producció, la qualificació de la ma d’obra i l’organització del treball, potenciant l’educació a tots els nivells, atenent suficientment la investigació, el desenvolupament i la transferència de tecnologia.

No tenim altre camí, ni cap altra alternativa, per eixir del pou on estem els valencians. Ens cal una proposta política valenciana que, sense ambigüitats ni eufemismes es presente electoralment per a donar a conèixer als valencians el camí per a arribar al nostre Estat valencià de benestar. Cal des de ja assentar les bases que faciliten, en el seu moment, poder assolir el nostre Estat valencià. Caldrà començar per fer realitat dos objectius:
– aconseguir l’AGÈNCIA TRIBUTÀRIA VALENCIANA que recapte tots els impostos dels valencians.
– refer el sistema financer valencià, partint de les nostres Cooperatives de Crèdit que ja existeixen i estan compromeses amb la nostra economia productiva, la valenciana.
Imagine que Vicent Marco Miranda estaria hui al nostre costat defensant aquesta proposta sobiranista valenciana republicana que, pensem, tots els partits presents ací compartim.
——————————————————
Paraules de Joan S. Sorribes, secretari nacional d’Estat Valencià, en l’homenatge a Vicent Marco Miranda el 21 desembre de 2015 al Cementeri General de València

En primer lloc, agrair hui i ací l’organització d’un nou homenatge a Vicent Marco Miranda a la gent d’Esquerra Republicana del País Valencià i la seua obertura a la resta d’organitzacions presents…

«Política és amagar, callar o defensar els atropellaments quan els cometen els amics. I jo no he sabut fer això. Polític és qui dóna la raó als amics, encara que no la tinguen, i no la reconeix en els enemics, si la tenen. Aquests, si són polítics, no ho agraeixen; els amics ho censuren … El polític ha de dimitir de la seua independència freqüentment, quan així convé al cap o al partit, encara que un i altre es troben contra tota raó. El polític no arribava a càrrecs elevats com deixara d’assistir a les tertúlies del cap, i no siga una mica criat, més o menys dignament. Jo no he assistit mai a cap tertúlia … »…, per les paraules de Vicent Marco Miranda semblen no haver passat els anys, podrien ser perfectament descriptives del funcionament encara hui de la faceta més negra i inmoral de la política i donen no poques pistes del clima generalitzat de corrupció en l’escena política, social i econòmica, asfixiant i sistèmica, que ens enfronta a la urgència d’una profunda regeneració democràtica.

Venint del blasquisme republicà, periodista d’ofici, redactor en cap que arribà a ser de l’històric diari El Pueblo, el castellonenc que hui homenatgem, nascut en 1880 i mort en 1946, que va patir exili, persecució i repressió pel seu pensament i acció política, va fundar junt a una colla d’amics i companys l’històrica Esquerra Valenciana, bressol republicà del valencianisme, principal partit de l’esquerra valencianista d’aquell època heroïca, que va arribar a tindre més de 20.000 militants i es va mantindre fidel i combatent per la República, les llibertats i la justícia social.

La trajectòria política de Marco Miranda, neta, pulcra i compromesa amb el Poble Treballador Valencià, és la d’aquella generació que recollint la torxa de l’emancipació nacional dels valencians que encengueren a principis de segle XX els d’aquella altra generació autora de la primera Declaració Valencianista, sumant la vocació i lleialtat social al projecte d’un valencianisme, buscant la recuperació de la Sobirania Política dels valencians…, i que només, de nou, la repressió, la guerra, l’espanyolisme i el feixisme (com sempre ha passat des de 1707) van impedir que fructificara en una nova renaixença del País Valencià.

Marco Miranda descriu amb humilitat el seu pas per les institucions de l’epoca, més que recordar les coses que va poder aconseguir representant l’esquerra valencianista republicana, ell afirma que «Més importants van ser les que vaig desfer o vaig impedir que es fessen». I no és poca cosa això, com no ho és la d’haver-se mantingut lleial a la República i al Poble Valencià i com no ho és que mai no va descurar atendre a les coses petites i inmediates que afectaven als seus conciutadans, especialment els més desfavorits. Esmentarem l’impuls de les colonies escolars per als xiquets més necessitat o la construcció de cases per a la població més desfavorida. El valencianisme, i és la lliçó, es construix no només amb les grans proclames, sinò també i molt amb les coses petites i qüotidianes. La pàtria és la gent.

Vicent Marco Miranda en algun moment de les seues memòries, acabades pel seu fill anys després, té un moment per recordar-se de la seua època militant més entranyable d’adolescència, la de la Joventut Republicana blasquista. Ho fa així: «Amb les seues lluites, el seu desinterès, la seua companyonia, va ser veritable família, on els socis estàvem units per sentiments fraternals i encoratjats per la flama de l’entusiasme, sense falsedats, sense reserves, sense egoismes».

Són unes paraules importants de recordar hui ací on ens reunim per homenatjar-lo gent d’Esquerra Republicana del País Valencià, de República Valenciana-Partit Valencianista Europeu, d’Esquerra Nacionalista Valenciana, i de COMPROMÍS, amb les organitzacions Estat Valencià i Esquerra Valenciana integrades en la coalició…

Importants perquè assenyalen les qüalitats que hui nosaltres vos proposem mantindre i reforçar entre tots els qui estem ací hui per tal d’avançar complementàriament entre nosaltres cap a la Sobirania i la República Valenciana, cap a la Independència del Poble Valencià…, per junts aconseguir, amb molts altres, “Tallar les cadenes”.

A la Igualtat i a la Llibertat sustantives dels valors republicans que compartim, hui volem subrratllar especialment el tercer substantiu que ens és comú: el de la Fraternitat.

Vicent Marco Miranda: Present!

Visca el Poble Treballador!

Vixca València Lliure!

Independència i República Valenciana!

Sorribes (Estat Valencià), Pilar Navarro (ERPV), Paco Sòria (Esquerra Valenciana), Agustí Cerdà (ERPV), Víctor Baeta (República Valenciana /PVE)
Sorribes (Estat Valencià), Pilar Navarro (ERPV), Paco Sòria (Esquerra Valenciana), Agustí Cerdà (ERPV), Víctor Baeta (República Valenciana /PVE), Carme Ruiz (ENV) i Josep Velasco (ENV)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada