Nadia Murad, supervivent del genocidi iazidita, nomenada ambaixadora de bona voluntat per l’ONU

La jove ha esdevingut una de les veus més prominents del poble iazidita a escala planetària

Les Nacions Unides han nomenat aquest divendres 16 Nadia Murad com a nova ambaixadora de bona voluntat per a la dignitat dels supervivents del tràfic de persones. Murad és, ella mateixa, una supervivent del genocidi que l’Estat Islàmic ha perpetrat des de 2014 contra els iazidites a Sinjar, al Kurdistan del Sud (Iraq).
El nomenament de Murad coincideix amb la celebració del Dia Internacional de la Pau, amb l’assistència del secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, qui afirma “haver plorat en sentir la història [de Murad]”, recull el servei de premsa de les Nacions Unides. “Nadia [Murad] té molta força, coratge i dignitat”, afegeix Ban.
Davant del Consell de Seguretat de les Nacions Unides (desembre de 2015) i en diverses entrevistes amb mitjans de comunicació d’arreu del món, Murad ha relatat la seva història des que els extremistes van ocupar la regió de Sinjar l’agost de 2014. La jove -nascuda el 1993- va ser testimoni de les execucions que els membres de l’Estat Islàmic van dur a terme contra els iazidites de Sinjar, va ser raptada per l’organització gihadista i posteriorment va ser venuda com a esclava i violada en repetides ocasions per part de membres del grup armat.
Murad va aconseguir escapar-se del captiveri el novembre de 2014 i d’ençà viu refugiada a Stuttgart (Alemanya). La jove iazidita ha iniciat, des de llavors, una tasca ininterrompuda de conscienciació a escala planetària sobre la tragèdia viscuda pel seu poble. Murad ha reclamat a l’ONU i als principals governs del món que rescatin les dones i infants iazidites –3.200 pel cap baix, segons càlculs de les Nacions Unides– que romanen segrestades en territori de l’EI.
Els iazidites són un grup etnoreligiós de llengua kurda que viu, sobretot, en diverses contrades del Kurdistan i d’Armènia -i ara, també, a l’exili. L’Estat Islàmic els considera un grup d’infidels i d’adoradors del diable que mereixen l’extermini.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *