Oltra condiciona el suport a Sánchez a una millora del finançament

Oltra condiciona el suport a Sánchez a una millora del finançament
L’actual repartiment de fons “impedeix al Consell atendre els drets dels ciutadans”
Alacant 22 /01/ 2016 – 19:05
Mònica Oltra consideraria “una bona notícia” el que Pedro Sánchez acceptara la proposta de Pablo Iglesias per a formar govern, però vincula el suport de la seua formació política al fet que el pacte incloga cinc punts “irrenunciables”. Entre ells, el més singularment valencià fa referència a un canvi en el sistema de finançament que la vicepresidenta i capdavantera de Compromís considera condició “sine qua non” perquè la coalició done suport amb els seus vots aquest acord, a més de el “rescat de les persones, la lluita contra la corrupció i que els serveis públics estiguen al servei de les persones”.
La Comunitat Valenciana és la comunitat pitjor parada pel sistema de finançament autonòmic, segons han constatat diferents informes, inclòs l’elaborat la passada legislatura a instàncies del Ministeri d’Hisenda. També és l’autonomia més endeutada d’Espanya en relació amb el seu PIB.
Pel que fa al pas dels seus companys en el Congrés al Grup Mixt, opina que “hem optat pel punt de trobada entre les diferents postures” existents en la coalició, “que no està en perill” i que “va a fer visibles” en el Parlament totes les seues reivindicacions.
Oltra ha fet aquestes declaracions després de comparèixer en roda de premsa per a adonar de les iniciatives aprovades avui pel primer ple que el Consell presidit per Ximo Puig celebra a Alacant. Entre els assumptes aprovats destaca precisament el recurs d’inconstitucional que el Govern Valencià ha autoritzat a presentar a l’Advocacia de la Generalitat contra els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2016.
Segons el parer del Consell, el càlcul del fons de suficiència previst en aquest document “resta a la Comunitat Valenciana 1.329 milions d’euros, la qual cosa posa en perill els serveis públics fonamentals”. El recurs exposa que els comptes estatals vulneren diversos articles de la Constitució, així com l’article 67 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana. La presentació davant el Tribunal Constitucional es realitzara la setmana vinent. Oltra ha recordat que “el sistema de finançament ha caducat, però la Llei de Pressupostos fixa els limites de dèficit en uns paràmetres inassumibles: no podem complir amb els drets bàsics dels ciutadans per un sistema de finançament injust que a més no té cobertura jurídica”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *