Podemos exigeix al PSOE els quatre grups per a parlar

Iglesias  veu difícil pactar sense entitat pròpia per a les seues aliances en el Congrés, mentre Sánchez reitera la seua negativa

iglesias-compromis
Baldoví i Iglesias, en la reunió avui en la seu de Podemos.

12.01.2016 | 17:22 | EP / MADRID
El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha avisat aquest dimarts al líder del PSOE, Pedro Sánchez, que per a formar un Govern alternatiu al PP tindran triar entre comptar amb el seu suport o amb Ciudadanos, al mateix temps que ha fixat com a condició irrenunciable perquè aquestes negociacions tinguen èxit la necessitat que els socialistes permeten a les aliances de Podemos a Galícia, Comunitat Valenciana i Catalunya conformar grup propi en el Congrés.
Així ho ha assegurat Iglesias durant la primera roda de premsa que ha oferit des de la seua valoració el passat 21 de desembre dels resultats de les eleccions generals, en la qual ha comparegut al costat dels representants de les tres candidatures de confluència: Xavi Doménech per En Comú Podem; Joan Baldoví per Compromís-Podem-És el Moment; i Alexandra Fernández per En Marea.
“El PSOE ha de triar si es posa d’acord amb el PP i amb Ciudadanos o si es posa d’acord amb nosaltres. Les dues coses alhora són molt difícils”, ha afirmat, després de recordar que és el propi PSOE el que “fa algunes hores” deia que Ciudadanos formava part de “les dretes”. “És molt difícil que ens puguem posar d’acord els que defensem polítiques socials i els que defensen en política econòmica la continuïtat del que ens ha portat al fracàs”, ha postil·lat.
Per aquest motiu, Iglesias s’ha sorprès davant el fet que ara Sánchez cerque el suport de Ciudadanos. No obstant açò, s’ha mostrat optimista respecte a les converses amb el PSOE, i ha afirmat que Podemos té “la mà tendida” i la convicció que cal “evitar que el PP seguisca governant a Espanya”.
No n’hi ha prou amb “viatges a Lisboa”
“Però açò implica que el PSOE han de fer coses, no dir coses. No anem a creure el que el PSOE diga sinó el que demostre”, ha afirmat Iglesias. “Si el PSOE dóna passos amb els seus actes, no amb viatges a Lisboa ni amb retòriques que sembla que canvien segons el dia, segurament ens puguem entendre”, ha reblat.
Precisament un d’aqueixos “passos” que espera Podem és que el PSOE permeta que els socis territorials del partit morat conformen grups parlamentaris propis en el Congrés. “Estem convençuts que ens podrem entendre, en particular amb el PSOE, perquè de no ser així és evident que els enteniments ulteriors seran molt complicats”, ha assenyalat sobre aquesta qüestió en la seua intervenció inicial.
“No contemplem l’escenari de no comptar amb quatre grups, entre altres coses perquè sembla evident que açò és necessari perquè puga continuar un diàleg que té a veure amb fer front a la continuïtat del PP en el Govern d’Espanya. No contemplem que algú que estiga compromès amb frenar al PP posara en dificultats el recorregut d’aqueix camí”, ha postil·lat.
Per açò, Iglesias s’ha mostrat “convençut” que sabran entendre’s amb el PSOE perquè recolze les seues demandes respecte als quatre grups. “Seria un bon punt d’inici per a continuar parlant i conversant”, ha insistit.
Negociar temps i diners
Així mateix, ha negat que aquesta aspiració tinga a veure amb l’objectiu d’aconseguir més diners o més temps d’intervenció en la Càmera. “Els diners no ens interessa i estem disposats a rebre el que ens corresponga i oberts a dialogar i negociar que els temps d’intervenció no menyscaben els drets i expectatives d’altres grups. Estem convençuts que ens podrem entendre”, ha reafirmat.
Preguntat sobre si Podemos tindria els mateixos inconvenients a l’hora de pactar amb el PSOE si aquests aconseguiren alhora el suport de forces sobiranistes com a Democràcia i Llibertat o ERC, Iglesias s’ha mostrat “encantat” de parlar amb els segons perquè veu possible que assumisquen polítiques de defensa de justícia social, però no així com els primers, perquè han defensat polítiques molt similars al Pàg.
Els representants de les candidatures de confluència han recolzat el plantejament d’Iglesias i han afirmat que en aquests moments no es plantegen un altre escenari que el d’aconseguir els quatre grups. “Complim tots els requisits legals i sabem que hi ha precedents on no s’han complit i s’han donat grups”, ha defensat Domenech.
Segons el líder d’En Comú Podem i diputat electe, si el PSOE no recolza la seua petició és que “està pensant en la gran coalició”. Així, ha afirmat que per la seua banda estan disposats a negociar i tenir la mà, però que açò significa “que aqueixa mà deu també ser agafada”, és a dir, que accepten la seua condició dels grups propis. “No poden ser tot brindis al sol”, ha demandat.
“No entendríem que el PSOE ens deixara sense constituir aquest grup, que ha sigut voluntat política de milers de valencià. Reiterem que estem oberts a negociar qualsevol tipus de temps o recursos, no venim ací per a acaparar”, ha assegurat per la seua banda Baldoví, qui no obstant açò ha aclarit que el resultat d’aquesta negociació no “té gens que veure” amb l’acord de Govern de la Comunitat Valenciana entre PSOE i Compromís.
Al seu torn, la representant d’En Marea ha alertat que no permetre’ls formar grup seria un “frau democràtic”. “És una qüestió de democràcia. Som els representants de milers de ciutadans. Nosaltres seguim insistint al PSOE al fet que decidida on vol estar”, ha postil·lat Fernández.
D’altra banda, sobre les negociacions en el Senat i la possibilitat que Podem entre a formar part de la Taula de la Cambra alta, Iglesias ha eludit contestar si aspiren a ocupar el setè lloc d’aquest òrgan, i s’ha limitat a afirmar que treballaran “en la mateixa adreça que fins ara” amb les seues “forces polítiques germanes”, tractant que se’ls escolte i organitzant-se.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *