Ricardo Cano presentant la CplRV a la Flama de Castelló

Tres hores ha durat la presentació i debat posterior de la Coordinadora per la República Valenciana amb la presencia d’afiliats de Canviem entre tots, Unitat Popular, ERPV, PCPE i RV/PVE. [estem redactant la crònica]
rc3
Ricardo Cano presentant la CplRV a la Flama de Castelló als republicans assistents d’Unitat Popular, ERPV i PCPE, entre altres

[crònica d’ANNA notícies]
Amb un públic majoritàriament republicà clàssic al País Valencià, és a dir, que no tenen en el seu horitzó reivindicatiu republicà una altra República que no sigue l’espanyola i un senyal d’identificació que no sigue  la bandera tricolor de la II República espanyola, va començar l’acte a les 19:00 en l’associació La Flama de Castelló de la Plana.
En la mesa van seure els dos intervinents de la Coordinadora per la República Valenciana (CplRV) que anaven a exposar el projecte: Ricardo Cano, representant del partit Canviem entre tots i Víctor Baeta en representació d’AIVCAM ( Associació d’Impositors Valencians de la CAM). La resta de components de la CplRV: el Partit Valencianiste Europeu, Los Verdes Ecopacifistas –centro moderado– (territorial de València)  i  l’ACR Constantí Llombart, excusaren la seua presència per motiu de la distribució per participar en els nombrosos actes programats al llarg d’aquest mes amb motiu del 14 i 25 d’Abril per a donar a conèixer la CplRV.
Damunt la mesa hi eren els dos senyals dels projectes polítics republicans dels assistents: la bandera històrica de la II República espanyola i que reivindica una tercera i, al seu costat, la bandera històrica d’Esquerra Valenciana que va popularitzar artísticament el pintor-cartelista Luís Dubón amb el cartell Germans al Front, la quadribarrada amb franja blava i estel roig que ha estat escollida pels sobiranistes valencians republicans per reivindicar la I República valenciana.
Ricardo Cano va iniciar les intervencions exposant de manera ampla, rigorosa i con nombrosos exemples, el context polític i social que ha propiciat la conjunció de forces heterogènies per a possibilitar la constitució de la CplRV i el projecte polític que es reivindica:  “… la REPÚBLICA VALENCIANA, la creació d’un marc de referència alternativa republicana i d’àmbit de País Valencià a nivell organitzatiu, polític, electoral i sense més subordinacions a Madrid. Perquè ací tenim una realitat concreta i per a bregar amb ella l’única cosa que no necessitem són directrius foranes que ens diguen el que els valencians hem de fer”. El projecte que s’exposava -va dir Ricardo Cano- és inèdit i desconegut al País Valencià i requereix d’un ampli debat  entre els republicans valencians i aquest primer acte de tots els convocats per la CplRV , era un primer pas al que seguiran uns altres.
Víctor Baeta, per la seua part, va intervenir exposant els arrels de l’actual règim monàrquic que tenen el seu origen i continuïtat en l’aplicació, en 1969,  de la Llei de successió de 1947, per la que Franco nomena com al seu successor al borbó Juan Carlos i el seu correlat la Constitució de 1978, que com la resta de Constitucions espanyoles, des de la primera de 1812 passant per la republicana de 1931, són totes elles hereves directes del decret de Nueva Planta del 29 de juny de 1707. Exposà el caràcter ‘heterodox’ en la gènesi de l’actual constitució que esdevenia ‘ortodox’ -segons els teòrics del règim- per l’aplicació del ‘consens’ de les forces que la van pactar.  Però ara aquest ‘consens’ ha saltat pels aires per la incorporació rupturista de CDC al secessionisme català i el seu suport per assolir la República Catalana. I és precisament ara  -va dir Baeta-  el moment perquè els valencians -tots els residents d’Oriola a Vinaròs sense distincions- ja no sols  per raons històriques sinó també per raons de futur, hauríem d’aprofitar el moment històric per assolir la sobirania política i econòmica, ara en mans de l’Estat espanyol que ens espolia, per fer possible un Estat valencià del benestar i una República Valenciana de llibertats i fraternitat.
Totes les intervencions dels assistents van rebre amb simpatia la proposta de la CplRV per la República Valenciana, a excepció del membre del PCPE, que en la seua intervenció no es va pronunciar i que fins i tot va posar en dubte el suport a l’assoliment de la República espanyola si aquesta no responia als interessos que el seu partit defensa. Al llarg del debat es va concloure que, per als assistents, hi havia dos parlaments a guanyar democràticament, l’espanyol i el valencià,  per assolir les respectives Repúbliques i que aquestes eren incompatibles amb el marc institucional vigent i plantejaven una ruptura democràtica amb l’actual règim . Que aquesta reivindicació per la República Valenciana no hauria de ser incompatible amb la que els republicans espanyols plantegen i que el suport mutu s’hauria de basar en la lleialtat dels implicats i que, això sí, es demanava als republicans espanyols partidaris també de la  República Valenciana i de la sobirania política dels valencians que la república espanyola que ells reivindicaren fora Confederal, és a dir  de lliure incorporació per entrar o eixir.  Les aportacions al debat dels membres d’Unitat Popular i d’ERPV varen ser molt constructives.
L’acte finalitzà prop de les 22:00 i tancades ja les portes de l’associació de la Flama les converses varen continuar en la mateixa vorera del carre Sanahuja de Castelló de la Plana.
rc2

flama1
La bandera històrica d’Esquerra Valenciana que va popularitzar artísticament el pintor-cartelista Luís Dubón amb el cartell Germans al Front, la quadribarrada amb franja blava i estel roig que ha estat escollida pels sobiranistes valencians republicans per reivindicar la I República valenciana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *